Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Swedbanks Foerre Vd Far Sin Dom I Hovraetten

Swedbanks tidigare vd får sin dom i hovrätten

Bakgrund

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen åtalades för grovt svindleri och marknadsmissbruk i samband med bankens penningtvättshärva i Baltikum. Tingsrätten dömde henne till sex års fängelse, men hon överklagade domen till hovrätten.

Hovrätten

Hovrätten har nu meddelat sin dom. Bonnesen döms till fängelse i två år och sex månader för grovt svindleri och marknadsmissbruk. Hovrätten anser att Bonnesen har varit grovt oaktsam och att hon har brustit i sitt ansvar som vd. Hon har inte gjort tillräckligt för att förhindra penningtvätten och hon har inte informerat aktieägarna om riskerna på ett korrekt sätt.

Påföljden

Hovrätten anser att fängelsestraffet är en proportionerlig påföljd för de brott som Bonnesen har begått. Straffet är något lägre än tingsrättens dom, men hovrätten anser att det finns förmildrande omständigheter. Bonnesen har erkänt brotten och hon har inte tidigare dömts för något brott.

Reaktionerna

Domen har väckt reaktioner. Vissa anser att straffet är för lågt, medan andra anser att det är rimligt. Swedbank har meddelat att man tar domen på allvar och att man kommer att vidta åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.


Comments